Kako etarska ulja i aromaterapija mogu pomoći kod problema sa spavanjem

Kako etarska ulja i aromaterapija mogu pomoći kod problema sa spavanjem

Uvod u aromaterapiju za spavanje

Aromaterapija ne može izlečiti probleme sa spavanjem ili njihov osnovni uzrok, ali upotreba umirujućih i opuštajućih etarskih ulja pre spavanja može pomoći da brže zaspite i ostanete u snu do planiranog vremena buđenja. Ako imate nesanicu ili ozbiljne poremećaje spavanja, obavezno se prvo posavetujte sa zdravstvenim stručnjakom kako biste dobili odgovarajuću terapiju za uzrok vaših problema sa spavanjem.

Mešavine etarskih ulja za bolji san

Ako povremeno imate problema sa spavanjem ili patite od povremene nesanice, razmislite o isprobavanju sledećih mešavina etarskih ulja. Iako ne postoji garancija da će ove mešavine raditi za svakoga, one su dobar početak jer se oslanjaju na ulja koja su dobila pozitivne ocene u istraživanjima i anegdotama zbog svog potencijalnog uticaja na miran san.

Mešavina za san #1

Mešavina za san #2

  • 5 kapi etarskog ulja vetivera
  • 5 kapi etarskog ulja pačulija
  • 5 kapi etarskog ulja mandarine

Mešavina za san #3

Kako koristiti mešavine etarskih ulja

  1. Izaberite jednu od gore navedenih mešavina.
  2. Pomešajte etarska ulja izabrane mešavine u čistoj staklenoj boci tamne boje da biste napravili glavnu mešavinu za difuzer.

Upotreba:

  • Pratite uputstva proizvođača za vaš difuzer, dodajte 1-3 kapi mešavine u difuzer i pustite ga da radi povremeno tokom jednog sata pre spavanja. Nemojte koristiti difuzer tokom cele noći.
  • Alternativno, možete dodati 1-2 kapi na maramicu ili vatu i staviti je na noćni stočić. Pazite da etarska ulja ne dođu u direktan kontakt sa vašim licem ili kožom, jer mogu oštetiti nameštaj i osetljive površine.

Savet za etarsko ulje lavande

Etarsko ulje lavande pomaže u opuštanju i izazivanju pospanosti, ali prekomerna upotreba može imati suprotan efekat.

Opšte informacije o bezbednosti

Ove recepte pružamo u obrazovne svrhe. Pre upotrebe bilo kog etarskog ulja, pažljivo pročitajte informacije o bezbednosti etarskih ulja.  Nemojte unositi etarska ulja i ne nanosite nerazređena etarska ulja direktno na kožu bez naprednog znanja ili konsultacija sa kvalifikovanim aromaterapeutom. Za opšte informacije o razblaživanju ulja, pročitajte vodič za razblaživanje etarskih ulja. Ako ste trudni, epileptični, imate oštećenje jetre, rak ili bilo koji drugi zdravstveni problem, koristite ulja samo pod odgovarajućim nadzorom kvalifikovanog aromaterapeuta. Budite izuzetno oprezni kada koristite ulja sa decom i konsultujte se sa kvalifikovanim aromaterapeutom pre upotrebe ulja sa decom, starijim osobama, ako imate zdravstvenih problema ili uzimate lekove.

Natura nihil frustra facit.

0
Pomeranje na vrh