Etarsko ulje mandarine: Prirodni eliksir za um i telo

etarsko ulje mandarine

Mandarina (Citrus reticulata) je malo drvo sa sjajnim zelenim lišćem i mirisnim belim cvetovima, poreklom iz jugoistočne Azije. Danas se uzgaja širom sveta, uključujući Španiju, Italiju, Brazil, Alžir, Tunis, Maroko, Meksiko i Sjedinjene Američke Države. Ovo voće je poznato po svom slatkom ukusu, lakoći ljuštenja i niskom nivou kiselosti, a ime duguje visokim zvaničnicima kineskog carstva kojima je darovano kao simbol sreće i prosperiteta.

Šta je etarsko ulje mandarine?

Etarsko ulje mandarine dobija se mehaničkim ekstrakcijom kore ploda. Ovaj ekstrakt, bogat monoterpenima (limonen), poseduje predivan citrusni miris koji se često koristi u aromaterapiji za smanjenje stresa. Ulje mandarine ima snažna umirujuća, relaksirajuća, antispazmodična, cirkulatorna, blago antiseptička i antifungalna svojstva. Takođe je korisno kod problema sa varenjem, poput sporog varenja, nadutosti i grčeva, te može ublažiti palpitacije srca i probleme sa disanjem.

Koristi etarskog ulja mandarine

1. Umirujući efekti: Etarsko ulje mandarine je izuzetno efikasno u borbi protiv nesanice, nervoze i anksioznosti. Njegova umirujuća svojstva pomažu kod depresije i stresa, čineći ga idealnim za upotrebu kod hiperaktivne dece i odraslih. Udisanje mirisa ovog ulja može pročistiti vazduh i ostaviti prijatan, voćni miris u domu.

2. Zdravlje kože: Ovo ulje je poznato po svojim blagotvornim efektima na kožu. Često se koristi u tretmanima za smanjenje celulita, strija, ožiljaka, zadržavanja vode i drugih otoka. Bogato antioksidantima, ulje mandarine pomaže u borbi protiv znakova starenja, tretirajući suvu i naboranu kožu. Takođe je korisno za akne i seboreični dermatitis.

3. Nega kose: U nezi kose, etarsko ulje mandarine pomaže u čišćenju masne kose i obnavljanju suve, beživotne kose. Takođe pojačava bakarne tonove, dajući kosi prirodan sjaj.

Upotreba i mere opreza

Kada se koristi za masaže, etarsko ulje mandarine treba uvek razblažiti u biljnom ulju zbog njegove fotosenzibilnosti koja može izazvati iritacije kože. Pre upotrebe, preporučuje se testiranje na manjem delu kože. Generalno, razblaženo ulje mandarine mogu koristiti svi, uključujući decu i dojilje, ali se ne preporučuje za novorođenčad i trudnice u prvom trimestru.

Zaključak

Etarsko ulje mandarine predstavlja prirodan način da umirite um, poboljšate zdravlje kože i kose, te unesete osvežavajući miris u svoj dom. Njegova široka primena i brojni benefiti čine ga nezamenjivim delom svakodnevne nege i wellness rutine.

AROMATICUM.RS dozvoljava korisnicima opozivo ograničeno pravo, koje nije ekskluzivno niti se može preneti, da čita, gleda, kopira, štampa i distribuira Sadržaj sa Veb-sajta za lične, nekomenracijalne i komercijalne potrebe, pod uslovom da se ne ukloni ili vizuelno ne naruši oznaka autorskog prava ili zaštitni znak ili druge oznake prava vlasništva koji su prikazani ili su u vezi sa Sadržajem to jest da se izvor obeleži linkom ka originalnom Sadržaju.
Natura nihil frustra facit.

0
Pomeranje na vrh